Lesmateriaal

De micro:bit is een minicomputer met 25 LED-lampjes en diverse sensoren. Het is een betaalbare minicomputer met ongekende mogelijkheden voor school en thuis. Het voordeel ten opzichte van veel andere hardware en software rondom computational thinking is dat de micro:bit heel open is. Het doet een beroep op je creativiteit en biedt kansen om programmeren betekenisvol in te zetten bij vele projecten en vakgebieden. De micro:bit programmeer je online via de makecode.com (je hoeft dus niets te installeren). Je kunt hem programmeren in een block omgeving maar als je meer wilt kun je hem ook in Javascript programmeren.

In de gratis OneNote staat al het materiaal om de 101  projecten om te maken met je micro:bit. Van eenvoudig tot best ingewikkeld. De projecten zijn gemaakt en beschreven door docenten vanuit de praktijk en getest met klassen.

  • Start met je micro:bit – Wat is de micro:bit? Ontstaan, uitleg van de micro:bit en leer hoe je iets kunt downloaden en waar je alle sjablonen en tutorials kunt vinden om de projecten te kunnen maken.
  • Eenvoudige projecten – Maak eenvoudige projecten met je micro:bit en leer de online omgeving kennen.
  • Vervolg projecten – Leer hoe je met de micro:bit verschillende led lampjes kan aansturen en bijvoorbeeld een servomotor, maken we een bibberspiraal en wat dacht je van een fietscomputer. Ook verbinden we micro:bits aan elkaar en maken we een foto via je smartphone met de micro:bit.
  • Expert projecten – Met sensoren wordt het nog interessanter. Op de micro:bit kun je verschillende sensoren aansluiten, we geven je hier inspirerende voorbeelden.
  • Van idee naar product – Nu ben je zelf aan de beurt. Hoe maak je van jouw idee een ontwerp en vervolgens een product?
  • Hoe nu in de klas – In dit hoofdstuk wordt de link gemaakt naar computational thinking en hoe doe je dit nu in de klas

Naast de OneNote is er een kit beschikbaar om alle 101 projecten te maken.