Unpack NFC & microbit

Half december waren mijn unplug micro:bit blokken af en dat gooide ik op twitter. Daar kwam toen een reactie op uit Taiwan (ik kreeg ook zijn github met achtergrond info) dat je ook een NFC reader aan je micro:bit kunt hangen en dan kun je op je kaarten een NFC sticker plakken die de NFC reader kan lezen en zo een programma kan uitvoeren. Zogezegd zo gedaan. Binnen een week was mijn bestelling uit China binnen en was het zoeken naar hoe sluit ik hem aan, welke kabels moeten waar komen. Na wat gepuzzel en dingen proberen deed hij het gelukkig.

De kabels moeten op de volgende manier verbonden worden: De groene (T) naar P13, de blauwe (R) P14 de rode en zwarte achter de P14. De knop op de Reader moet staan op UART en het micro:bit board kan of power krijgen van de micro:bit dit er bovenin zit, of van een los battery pack met een mini usb.

 • Met deze code kun je eerst kijken welk nummer heeft je NFC sticker. Dit nummer schrijf je op en gebruik je in je programma.
 • Hierna gebruik je deze code die de chip uitleest. Hij geeft een piep en een check teken. Hij maakt een variabele van de NFC chip en die verstuurt hij als een zin naar de andere micro:bit. Die voert de code dan uit.
 • Hierna gebruik je deze code met alle verschillende opdrachten. Ik heb 2 verschillende knoppen A gemaakt en 2 verschillende knoppen B, ik heb een dobbelsteen gemaakt die evenveel piept als de punten van de dobbelsteen, harry potter muziek etc.
 • En als laatste heb ik deze code gebruikt zodat ze er een macqueen mee kunnen aansturen.

Ik heb speciaal voor deze les een aantal opdrachten gemaakt voor mijn visueel beperkte leerlingen. Ik heb ze op dik papier gezet en ik heb hier braille op gezet. Tevens heb ik de codes ook in python uitgeprint en ook in braille laten zetten. Hierdoor krijgen de leerlingen meer kennis over hoe je kunt programmeren.

Hier kun je mijn blokcode uitprinten en hier is het document met python.

De volgende stap is om nu willekeurige code aan te bieden die hij dan ook uitvoert. Dat de leerlingen echt zelf kunnen zeggen dit of dat. Ik zag ook dat hij als hij de nfc code binnen python leest, hij kan voorlezen wat er staat (text to speech).

To be continued.

One Comment Voeg uw reactie toe

 1. Gaetano Licata schreef:

  Hello,
  your work is really impressive.
  Thanks for the link to Makecode
  I have the DfRobot NFC module
  I would like to know, how and with what you write on a nfc card ?
  I have on my smartphone the app : NFC tool and task manager

  could you help me to know more?

  Thank you in advance for your answer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.